Ν. Μηχανιώνα: Αναπτυξιακά έργα ή περιβαλλοντικό έγκλημα; Τι συμβαίνει με τις κοπές δέντρων
Έργα που δίνουν ή που κόβουν την ανάσα γίνονται στη Νέα Μηχανιώνα; Αμφιλεγόμενες είναι οι κοπές δέντρων στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και στην παιδική χαρά δίπλα στην Καψαλάκειο Πολιτιστικής Στέγης.
Αντιδράσεις έχει εγείρει η κοπή αιωνόβιου δέντρου στα πλαίσια της ανάπλασης της Πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στη Νέα Μηχανιώνα ενώ νέες περιπτώσεις για κοπές δέντρων σημειώθηκαν στο σημείο όπου κατασκευάζεται νέα παιδική χαρά δίπλα στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, όπου κόπηκαν άλλα πέντε δέντρα.
Τη δημόσια συζήτηση για τις δύο περιπτώσεις κοπών δέντρων άνοιξε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Θερμαγικός» Γιάννης Τσακμάκας, μία συζήτηση που ωστόσο κατέληξε σε αντιμαχίες και… μηνύσεις.
Σφοδρές συγκρούσεις στη “σκιά” του κομμένου αιωνόβιου πεύκου
Κατά τη διάρκεια της 28ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού τέθηκε ενώπιον του Σώματος των Δημοτικών Συμβούλων εισήγηση σύμφωνα με την οποία καλούνταν να εγκρίνουν την κοπή αιωνόβιου πεύκου που βρισκόταν στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στη Νέα Μηχανιώνα, στα πλαίσια της βιοκλιματικής αναβάθμισης της πλατείας.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Δ.Ε. Νέας Μηχανιώνας, Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτη, ο ανάδοχος εργολάβος της ανάπλασης της πλατείας αιτήθηκε την κοπή δύο πεύκων που βρίσκονταν στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας, ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που κατατέθηκε στο σώμα των Δημοτικών Συμβούλων, υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Συντήρησης Πρασίνου του Δ. Θερμαϊκού πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο.
Αποτέλεσμα της αυτοψίας ήταν να εισηγηθεί το αρμόδιο τμήμα την κοπή του ενός εκ των δύο πεύκων καθώς παρουσίαζε κλίση περίπου 45 μοιρών με το βάρος του να είναι μετατοπισμένο προς τον πεζόδρομο. Ο κορμός του δέντρου παρουσίαζε αλλοιώσεις φλοιού και νεκρώσεις ξύλου, «οι οποίες είναι εν δυνάμει σημεία προσέλκυσης παρασίτων, τα οποία αποδυναμώνουν την υγεία των δένδρων και δημιουργούν ξηράνσεις».
Την εισήγηση καταψήφισε η μείζονα αντιπολίτευση, δηλαδή οι Σύμβουλοι της παράταξης «Θερμαγικός» ενώ η ελάσσονα αντιπολίτευση, δηλαδή οι Σύμβουλοι της παράταξης «Όλοι Μαζί», δήλωσε “λευκό”.
“Εφόσον είναι ένα δέντρο εκατό ετών, είναι κρίμα να μην το εξετάσουμε – Κάνω παράκληση να το αποσύρετε”
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί», Πάττη Πασχαλίδου, είχε προτείνει να αποσπαστεί ένα ποσό από το 15% που προϋπολογίζονται για τα απρόοπτα ενός έργου με σκοπό να γίνουν περεταίρω μελέτες από γεωπόνους, ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να πιστέψω αγαπητέ Κώστα ότι έχει τόσο επιφανειακό ρίζωμα και ένα μπετό 15 εκατοστών κρατάει το ρίζωμα ενός δέντρου τόσων μέτρων. Εγώ σαν μηχανικός δεν το αντιλαμβάνομαι, ίσως τα στατικά που έμαθα στο Πολυτεχνείο δεν είναι αρκετά.
Αποδεχτείτε την πρότασή μου. Ίσως τελικά να το σώσουμε το δέντρο και να χαίρεται και η τοπική κοινωνία. Πραγματικά πόροι υπάρχουν και μπορεί να γίνει».
“Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κοπεί αυτό το δέντρο – Μάλλον διευκόλυνση κάνουμε στον εργολάβο”
Στη δική του παρέμβαση ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Κούτουκας, εμφανώς αμφισβήτησε το επιχείρημα της επικινδυνότητας του πεύκου σχολιάζοντας μάλιστα πως «Το πεύκο υπάρχει εκεί 100 χρόνια. Το καθαρίσαμε, το κουρέψαμε, το κλαδέψαμε και είναι πραγματικά ένα στολίδι. Είναι ένα μπουκέτο στην κορυφή του και κοσμεί την πλατεία».
Μάλιστα, απέρριψε την εισήγηση, τονίζοντας πως «έχουμε ευθύνη. Αν εγώ αύριο γνωστοποιήσω άλλα 20 δέντρα στην υπηρεσία που γέρνουν θα τα κόψουμε όλα για να είναι ήσυχη η υπηρεσία; Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να συνυπογράψει μία τέτοια πρόταση. Δεν κινδυνεύει το δέντρο να πέσει. Μάλλον κάνουμε διευκόλυνση του εργολάβου».
Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Τσακμάκα και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνου Μαργαρίτη, με τον τελευταίο να σχολιάζει σε υψηλούς τόνους ότι «το να θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, να θέλουμε να πούμε για να πούμε και να θέλει να επιμένει τόσο πολύ είναι λάθος. Δεν υπάρχει πρόθεση να κόψουμε ένα δέντρο επειδή μας έκατσε και θέλουμε να κόψουμε ένα δέντρο. Κόβεται το δέντρο γιατί υπάρχει επικινδυνότητα. Και σας λέω: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν θα πάνε να βγουν τα τσιμέντα και θα πέσει σε κανενός το κεφάλι ή να σκοτωθεί κανένας άνθρωπος; Θα την αναλάβετε εσείς; Μπορείτε; Έχετε τη δυνατότητα;»
Με τον κ. Τσακμάκα να απαντά ότι «o κύριος αντιδήμαρχος μου ζητάει να αναλάβω την ευθύνη για τυχόν πτώση του δέντρου. Εγώ θα την αναλάβω αν την αναλάβει κι εκείνος για τυχόν πτώση όλων των υπόλοιπων δέντρων που έχουν μεγαλύτερη κλίση από το συγκεκριμένο που θέλουν να ρίξουν.
Κι εμείς διοικήσαμε και σαν μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής μαζί με τους συναδέλφους μου αποτρέψαμε την κοπή αρκετών δέντρων παρά τις εισηγήσεις της υπηρεσίας, τα οποία 10 χρόνια μετά στέκουν στο ίδιο σημείο το ίδιο υγιή».
Η κακοκαιρία Bora “έπληξε” τα δέντρα στην παιδική χαρά
Περίπου πέντε κυπαρίσσια από τη μία πλευρά της παιδικής χαράς που βρίσκεται δίπλα από την Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη κόπηκαν αφού όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της 33ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δ.Ε. Ν. Μηχανιώνας, Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης, με την επέλαση της κακοκαιρίας Bora «είχαμε πολλές πτώσεις δένδρων και στα μνήματα. Το δέντρο έγερνε και είχε σηκώσει το χώμα. Την επόμενη μέρα καλέσαμε την Υπηρεσία Πρασίνου με διευθυντή τον Ανδρέα τον Δουφεξή και μαζί με το Δασαρχείο βρέθηκαν στο σημείο και εκτίμησαν την κατάσταση, όπου η προτροπή του Δασαρχείου ήταν να κοπούν γιατί όντως τα ριζώματά τους είναι επιφανειακά».
Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου, Γιάννη Τσακμάκα, ο οποίος δήλωσε πως κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις κοπές των δέντρων ενώ τόνισε πως «εκτελούνται έργα εκσκαφών από εργολάβο προφανώς για την κατασκευή παιδικής χαράς. Κατά τη διάρκεια αυτών αφαιρέθηκαν 60 πόντοι χώματος από τα κυπαρίσσια που βρίσκονται στην επάνω και αριστερή πλευρά της Καψαλακείου. Άρα λοιπόν ήταν απολύτως λογικό να πέσει το δέντρο.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Κατασκευάζεται ένα έργο, προφυλάσσουμε τους συνδημότες μας ή τους θέτουμε σε κίνδυνο; Δεύτερον, η μελέτη προφυλάσσει τα δέντρα ή όπως και στην κάτω πλατεία αυτά είναι αναλώσιμα; Γιατί αν ένα δέντρο με 22 μοίρες κλίση θεωρείται επικίνδυνο, ξέρετε πόσα τέτοια δέντρα έχει ο δήμος; Τότε λοιπόν θέτετε πραγματικά σε κίνδυνο τα δέντρα.
Είναι ανύπαρκτη η επίβλεψη. Θανατώσατε τα δέντρα και είστε απολύτως υπεύθυνοι, όλη η Δημοτική Αρχή».
Αντί επιλόγου
Και τα δύο έργα είναι αδιαμφισβήτητα θετικό απόκτημα για την τοπική κοινότητα της Νέας Μηχανιώνας, αφού και τα δύο σημεία είναι πολυσύχναστα από μικρούς και μεγάλους. Αυτό που όμως είναι επίσης αδιαμφισβήτητο είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μία εποχή που μάλλον δοκιμάζεται η προστασία του παρά επιδιώκεται.
Άλλοι συμφώνησαν ενώ άλλοι διαφώνησαν γι’ αυτήν την επιλογή της δημοτικής αρχής, όπως γίνεται συνήθως άλλωστε. Το “στοίχημα” που μένει να φανεί αν θα κερδίσει αυτή η διοίκηση αλλά και οποιαδήποτε άλλη, είναι το αν θα επιτευχθεί η ισόρροπη και ουσιώδης βιοκλιματική αναβάθμιση του συνόλου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μηχανιώνας ή αν θα επικρατήσει μία νέου τύπου τσιμεντοποίηση.
Μπορείς να διαβάσεις:
Εγκρίθηκε ομόφωνα το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025 από τη Δημοτική Επιτροπή