«Μία μορφή, ένα όνομα»: Το 1ο Γυμνάσιο Περαίας τιμά τον αείμνηστο καθηγητή αστρονομίας Γιάννη Σειραδάκη
Τη μνήμη του κορυφαίου και διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα καθηγητή αστρονομίας, Γιάννη Hugh Σειραδάκη, τιμά το 1ο Γυμνάσιο Περαίας την Κυριακή 20 Οκτωβρίου.
Στις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής 20 Οκτωβρίου το 1ο Γυμνάσιο Περαίας διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή αστρονομίας Γιάννη Hugh Σειραδάκη, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε στην Περαία αλλά και στάθηκε αρωγός των δράσεων του Σχολείου.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2020 το Σχολείο, με τις εκάστοτε διευθύνσεις, έχει ξεκινήσει προσπάθεια ώστε να μετονομαστεί τιμητικά σε «Ιωάννης Σειραδάκης», μία επιθυμία που υποστηρίχθηκε και από το προηγούμενο Τοπικό Συμβούλιο, αφού με την ομόφωνη απόφαση της 22ας Φεβρουαρίου 2022, γνωμοδοτήθηκε θετικά η µετονοµασία του 1ου Γυµνασίου Περαίας σε Γυµνάσιο «Ιωάννη Σειραδάκη».
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σταύρος Αυγολούπης καθώς και ο Φυσικός και Αναπτυξιακός Σύμβουλος, Σπύρος Κάνουρας.
Με το πέρας των ομιλιών, θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση με τα τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ).
Ποιος ήταν ο Γιάννης Hugh Σειραδάκης
Ο Ιωάννης Σειραδάκης (John Hugh Seiradakis) γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1948 στα Χανιά ενώ η τραγική είδηση του θανάτου του, ήρθε στις 3 Μαΐου 2020 στην Περαία ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Μητέρα του ήταν η αρχαιολόγος Μέρσι Mάνεϊ Κόουτς (Mercy Money-Coutts), πατέρας του ο Μιχάλης Σειραδάκης και αδελφή του η Σοφία Hester Σειραδάκη. Σύζυγός του ήταν η Benedicta Teppe ενώ μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Έλενα Σειραδάκη (Elena Seiradhakis) και τον Μιχάλη Σειραδάκη (Michael Seiradhakis).
Ο Γιάννης Σειραδάκης πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Χανιά. Τελείωσε το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και τις δύο πρώτες τάξεις στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Χανίων όταν, το 1962, η οικογένειά του μετακινήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του το 1966 στο Βύρωνα.
Έγινε δεκτός το 1966 στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο του στις 16 Ιουνίου 1971. Έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ερευνητικό Κέντρο Ραδιοαστρονομίας Jodrell Bank στην Αγγλία, το οποίο ανήκει διοικητικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Στις 17 Μαΐου 1973 έλαβε το Μάστερ του στη ραδιοαστρονομία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Victoria University of Manchester) με τίτλο διατριβής “High sensitivity pulsar search”. Επιβλέπων καθηγητής του ήταν ο John Grant Davies και εξεταστές, ο Dr. Bryan Anderson και ο Καθηγητής Antony Hewish (βραβείο νόμπελ φυσικής 1974).
Στις 7 Ιουλίου 1975, ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ο τίτλος της διατριβής του διδακτορικού του ήταν “Low latitude pulsar survey at 408 MHz”. Επιβλέπων ήταν και πάλι ο J.G. Davies, ενώ εξεταστές ο Dr. Robin G. Conway και ο Καθηγητής Bernard E.J. Pagel.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Σειραδάκης εργάστηκε ως ερευνητής στη Γερμανία στο Max-Planck Institut für Radioastronomie στη Βόννη (1975-1978 και 1982-1985) και στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1978–1979), καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ (1979–1982). Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1985 ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έγινε Καθηγητής τον Μάιο του 1996. Συνταξιοδοτήθηκε και εκλέχθηκε Ομότιμος Καθηγητής το 2015.
Είχε διατελέσει Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στο Τμήμα Φυσικής (1989-1990, 2001-2002, 2008- 2009), μέλος του Συμβουλίου του Τμήματος Φυσικής και Πρόεδρος ή μέλος σε διάφορες επιτροπές του ΑΠΘ. Είχε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, την οποία υπηρέτησε ως Γραμματέας (1994-1998) και ως Πρόεδρος (1998-2002). Έχει διατελέσει μέλος (1986-1990) και Πρόεδρος (2001-2005) της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.
Είχε επίσης εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF κ.λπ.). Τον Δεκέμβριο του 2005, του απονεμήθηκε το βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ερευνητικό δίκτυο Neutron Stars, «PULSE», στο οποίο ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη. Ήταν μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας.
Μετά το θάνατό του υπήρξαν πολλά εκτενή αφιερώματα στα ΜΜΕ για τη ζωή του. Στις 7 Ιούνιου του 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.) αποφάσισε να τιμήσει την μνήμη του και την καθοριστική συνεισφορά του στην ίδρυση και λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ. ονομάζοντας ως “John H. Seiradakis Plenary Lecture” τη μία από τις 4 προσκεκλημένες ομιλίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η Εταιρεία κάθε δύο έτη.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλάμβαναν τους αστέρες νετρονίων (pulsars), τη μοντελοποίηση ουδέτερου υδρογόνου σε κοντινούς γαλαξίες, καθώς και τη μελέτη των φαινομένων στο κέντρο του Γαλαξία μας. Τα τελευταία 10 έτη της ζωής του ασχολήθηκε ενεργά με θέματα αρχαιοαστρονομίας και πιο συγκεκριμένα με τη μελέτη λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Έχει δημοσιεύσει 74 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές και περισσότερες από 80 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και ειδικούς τόμους.
Ο καθηγητής Σειραδάκης είχε δώσει μεγάλη έμφαση στη διδασκαλία. Ειδικά με το μάθημα της “Παρατηρησιακής Αστρονομίας” που δίδαξε επί 25 χρόνια με τον συνάδελφό του καθηγητή Σταύρο Αυγολούπη και με την ετήσια εκδρομή στο Περτούλι, η οποία ξεκίνησε το 1989, εμπνεύστηκαν δεκάδες φοιτητές που συνέχισαν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην αστροφυσική και συνέχισαν σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είχε συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία:
- “Εισαγωγή στη Σύγχρονη Αστρονομία” – Χ. Βάρβογλης & Γ. Σειραδάκης
- “Παρατηρησιακή Αστρονομία” – Σ. Αυγολούπης – Γ. Χ. Σειραδάκης
- “Εισαγωγή στη Ραδιοαστρονομία” – Γ. Χ. Σειραδάκης
Μπορείς να διαβάσεις:
Αναβλήθηκε η δίκη του γιατρού που κατηγορείται για τον θάνατο της 14χρονης Γωγούς από την Επανομή