Back
Γ.Αρβανιτίδης

Γ.Αρβανιτίδης: Επιτακτική ανάγκη η αειφορική τουριστική ανάδειξη της Β΄Θεσσαλονίκης

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια αύξηση του τουρισμού της Θεσσαλονίκης.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Άρθρο του Γιώργου Αρβανιτίδη

Η πόλη προσελκύει τουρίστες από το εξωτερικό που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το αρχαίο, ρωμαϊκό, βυζαντινό και οθωμανικό παρελθόν της, σε συνδυασμό φυσικά με ό,τι σύγχρονο έχει να προσφέρει. Ο τουρίστας όμως αφιερώνει μία, το πολύ δύο μέρες στη Θεσσαλονίκη την οποία συνδυάζει με κάποιον άλλο προορισμό. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς η ευρύτερη τουριστική δυναμική της πόλης. Δεν είναι δυνατόν τα πακέτα περιηγήσεων να εξαντλούνται στα Κάστρα, στον Λευκό Πύργο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, (όπου άλλωστε εκτίθεται ο παλιότερος ελληνικός πάπυρος, ο πάπυρος του Δερβενίου που βρέθηκε στη Λητή), τη στιγμή που υπάρχουν πολλά περισσότερα να δει ένας επισκέπτης, εκτός των στενών ορίων του κέντρου της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελεί μια ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την προσθήκη αξιοθέατων από την ενδοχώρα της και την μεγάλη περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης. Αυτά που μπορεί να προσφέρει η περιοχή είναι άκρως ανταγωνιστικά και πάρα πολύ ελκυστικά. Ο τουρίστας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν χρειάζεται να πάει 100 χλμ μακριά για να απολαύσει τη θάλασσα, καθώς υπάρχουν κυριολεκτικά στο «ένα βήμα», οι παραλίες της Περαίας, της Αγίας Τριάδας, της Επανομής, των Νέων Επιβατών και της Νέας Μηχανιώνας, οι οποίες ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό.

Γιώργος ΑρβανιτίδηςΠαράλληλα, οι άνθρωποι που επιλέγουν να έρθουν στην πόλη για το ιστορικό της παρελθόν, δεν είναι δυνατόν να μην επισκεφθούν τα σπουδαία οχυρωματικά έργα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Ωραιόκαστρο και το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα. Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τον Βυζαντινό Πύργο των Βρασνών, το Κάστρο της Ρεντίνας και τους Μακεδονικούς Τάφους στον Άγιο Αθανάσιο. Ας αναλογιστούμε, πόσο τα έχουμε αναδείξει;

Όσοι αγαπούν το θρησκευτικό τουρισμό έρχονται στη Θεσσαλονίκη για τις βυζαντινές εκκλησίες και αγνοούν ότι στην Απολλωνία υπάρχει το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η μονή του Αγίου Γεωργίου στα Κερδύλια και ο τάφος του Αγίου Παϊσίου στη Σουρωτή.

Εκτός των άλλων, ποιος δεν θα μαγευτεί από την ομορφιά της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου και ποιος δεν θα νοιώσει δέος στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού με όλη τη φύση να ξεδιπλώνεται μπροστά του; Το φράγμα της Θέρμης και τα Πλατανάκια είναι ιδανικά για πικνικ, ενώ επιβάλλεται να αναδειχθεί σε συγκριμένα targetgroup περιπατητών η αξία ενός αναζωογονητικού περίπατου στο Χορτιάτη. Επιπλέον, όποιος επισκεφτεί τον παραδοσιακό οικισμό της Όσσας, τα Μακεδονικά Τέμπη και τις Νυμφόπετρες θα εντυπωσιαστεί.

Μακεδονικά ΤέμπηΜε όλον αυτόν τον πλούτο, οι περιοχές της Β΄ Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν να έχουν ποιοτικό τουρισμό 365 μέρες το χρόνο και να προσφέρουν μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες στον σύγχρονο τουρίστα, ο οποίος αναζητά πια ουσιαστικά βιώματα στα ταξίδια του και όχι μόνο τυποποιημένες τουριστικές υπηρεσίες. Ο ΕΟΤ και όλοι οι αρμόδιοι οφείλουν να τα λάβουν αυτά υπόψιν τους και να αναδείξουν με όρους αειφόρου τουρισμού το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας.

Γιώργος Αρβανιτίδης είναι Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μπορείς να διαβάσεις:

ΈΡΕΥΝΑ: Ο Δήμος Θερμαϊκού αντέχει έναν σεισμό αντίστοιχο της Τουρκίας;

Post a Comment