Εικόνες αποκάλυψης στη Βαλένθια – Σοκάρουν οι μαρτυρίες Ελλήνων κατοίκων
Θρηνεί η Ισπανία μετά της καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Βαλένθια, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 95 νεκρούς – Ακυρώθηκαν τα ματς – Έλληνες κάτοικοι αποκαλύπτουν ότι το 112 ήρθε «όταν ήταν πολύ αργά».
Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών που σάρωσαν χθες Τρίτη την ανατολική Ισπανία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών, τη στιγμή που η οργή εναντίον των κρατικών αρχών περισσεύει.
Ο αριθμός των 95 νεκρών αναμένεται ότι θα μεγαλώσει κι άλλο, πλησιάζοντας τη χειρότερη καταστροφή που έχει δει η Ισπανία από πλημμύρα- τα 87 θύματα των πλημμυρών του 1996 στα Πυρηναία.
People walk through flooded streets in Valencia, Spain, Wednesday, Oct. 30, 2024. (AP Photo/Alberto Saiz)
Παράλληλα, το παιχνίδι της Βαλένθια με την Πάρλα Εσκουέλα στη Μαδρίτη επαναπρογραμματίστηκε για τις 6/11, ενώ μία ημέρα αργότερα (7/11) θα δώσει το δικό της ματς η Λεβάντε στην Ποντεβέδρα, με αντίπαλο την ομώνυμη ομάδα.
Σε δεύτερο χρόνο, η RFEF προχώρησε στην αναβολή ακόμη δύο αγώνων, που ήταν προγραμματισμένοι για αύριο Πέμπτη (31/10). Συγκεκριμένα, το ματς της Εχέα με την Ερκουλες Αλικάντε μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα, ενώ το παιχνίδι Μανίσες-Χετάφε αναβλήθηκε χωρίς να οριστεί επί του παρόντος νέα ημερομηνία.
Παράλληλα, η Βαλένθια κατέθεσε επίσημο αίτημα αναβολής του αγώνα πρωταθλήματος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, που είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο «Μεστάγια».
«Λάβαμε το 112 όταν ήταν πολύ αργά»
Την τραγική κατάσταση που έζησε στην πλημμυρισμένη και γεμάτη τόνους λάσπη Βαλένθια της Ισπανίας περιγράφει στην ΕΡΤ ο Έλληνας κάτοικος, Πιερ Ορφανίδης σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι: «λάβαμε το 112 όταν ήταν πολύ αργά».
Όπως εξηγεί τα έντονα φαινόμενα είχαν ξεκινήσει από το μεσημέρι της Τρίτης, αλλά το μήνυμα από το 112 εστάλη στις 8:15 το βράδυ.
«Ήμουν στο σούπερ μάρκετ με την κόρη μου, όταν ήχησαν περίπου 100-200 τηλέφωνα», λέει. Στο μήνυμα, όπως αναφέρει, υπήρχε σύσταση να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις.
«Υπήρχε πρόβλεψη», επισημαίνει χαρακτηριστικά ωστόσο «δεν περιμέναμε τέτοια καταστροφή». Όπως σχολίασε οι χείμαρροι ήταν τόσο ισχυροί και το νερό τόσο πολύ που έφτασε μέχρι τον πρώτο όροφο εμπορικού κέντρου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άνθρωποι.
Η κυρία Δανάη Δεληπέτρου, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, μίλησε στον Παναγιώτη Γεωργίου και το iefimerida.gr για όσα έζησε, έμαθε, άκουσε και είδε.
«Είχαμε πρόβλεψη για “πορτοκαλί” συναγερμό εδώ και τρεις ημέρες, ο οποίος χθες έγινε “κόκκινος”. Πάρα πολλές υπηρεσίες έκλεισαν. Εγώ εργάζομαι στο πανεπιστήμιο, το οποίο έκλεισε. Δυστυχώς, υπήρξαν πολλοί νεκροί λόγω της πλημμύρας, διότι δεν υπάρχουν υποδομές, διότι είναι μια πόλη που δεν έχει συχνές βροχές, έχει υψηλές θερμοκρασίες. Σήμερα συνεχίζει ο κόκκινος συναγερμός και προσπαθούν οι υπηρεσίες και τα δημαρχεία να ειδοποιήσουν αγνοουμένους αυτή τη στιγμή και να αποκαταστήσουν τις ζημιές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για να συνεχίσει: «Εγώ είμαι κοντά στο κέντρο της πόλης και ευτυχώς δεν υπάρχουν ζημιές στη δική μου περιοχή, αλλά έχουν φτάσει πάρα πολλά βίντεο στο κινητό μου με απίστευτες πλημμύρες. Στη Βαλένθια υπάρχει ένα ποτάμι το οποίο είναι ξερό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το οποίο διέσχιζε ολόκληρη την πόλη και γέμισε (από τις πλημμύρες), με αποτέλεσμα να σώσει την πόλη από πολύ μεγαλύτερη καταστροφή. Εχουμε δει εικόνες που δεν μοιάζουν αληθινές, με αυτό το ποτάμι γεμάτο, καθώς είχε μετατραπεί σε πάρκο. Το να το βλέπουμε γεμάτο με νερό είναι πραγματικά απίστευτο και είναι πάρα πολύ δυσάρεστο. Υπάρχουν χωριά χωρίς ρεύμα από χθες και άνθρωποι που ψάχνουν τις οικογένειές τους και προσπαθούν να τις εντοπίσουν».
«Είναι πάρα πολύ τραγικό αυτό που συμβαίνει, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι ακόμη αγνοούμενοι, άνθρωποι που εργάζονταν χθες και έχουν μείνει κλεισμένοι μέσα στις εταιρείες τους, διότι δεν μπορούσαν να φύγουν, άνθρωποι κλεισμένοι σε αυτοκίνητα, ακόμη και σε εμπορικά κέντρα. Υπάρχει ακόμη και γέφυρα που παρασύρθηκε ολόκληρη από το ποτάμι. Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του αιώνα στην Ισπανία. Υπήρξε σύγκριση με μια φυσική καταστροφή στη χώρα το 1996, αλλά ήδη η τωρινή έχει περισσότερα θύματα και μεγαλύτερες συνέπειες», πρόσθεσε η καθηγήτρια Νομικής.
Για το πόσοι Έλληνες ζουν στη Βαλένθια και για το αν είναι όλοι ασφαλείς, η Δανάη Δεληπέτρου επισήμανε στον κ. Γεωργίου: «Δεν είμαι σίγουρη για τον ακριβή αριθμό, νομίζω κάποιες εκατοντάδες Έλληνες, πρέπει να είναι γύρω στους 200. Οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς. Έχουμε ένα ελληνικό γκρουπ (επικοινωνίας) και ευτυχώς είναι όλοι καλά, αλλά φυσικά σοκαρισμένοι».
Μπορείς να διαβάσεις:
Αλεξανδρούπολη: Νεκρός 58χρονος μετά από λογομαχία υπό την επήρεια μέθης σε δομή αστέγων