Έφυγε ο θρυλικός “Ρεπόρτερ” – Πέθανε στα 79 του ο Κώστας Χαρδαβέλλας
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών άφησε ο σπουδαίος δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, ένας πραγματικός πρωταγωνιστής της ελληνικής τηλεόρασης που αφήνει πίσω του τεράστια παρακαταθήκη στο ρεπορτάζ.
Υπηρέτησε τη δημοσιογραφία για περισσότερα από πενήντα χρόνια, καθιέρωσε το ερευνητικό ρεπορτάζ στην τηλεόραση με τον Γιώργο Λιάνη και τον Γιάννη Δημαρά στους «Ρεπόρτερς», πρωτοπόρος αλλά και σημείο αναφοράς για την ελληνική τηλεόραση αφού στην καριέρα του κάλυψε εκατοντάδες κοινωνικά θέματα ενώ έκανε και 30 αποστολές σε πολέμους από τον Λίβανο και το Ιράκ μέχρι τη Γιουγκοσλαβία.
Ο Κώστας Χαρδαβέλας έφυγε στα 79 του χρόνια, όχι νικημένος αλλά νικητής και άφησε πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη δίνοντας κίνητρο σε νέους επαγγελματίες του χώρου.
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 5 Σεπτεμβρίου 1945 και σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα. Σε μικρή ηλικία, ο Κώστας Χαρδαβέλλας έχασε τη μητέρα του και τον πατέρα του. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Έχω διαγράψει τη λέξη μητέρα από τη ζωή μου επειδή η μητέρα μου έφυγε όταν ήμουν πέντε χρονών. Τα πράγματα που σε πονάνε τα διαγράφεις. Είναι αυτό που λέω συχνά, είναι ένα φωτογραφικό φιλμ που το καις για να μη σε πονάει. Άρα, η λέξη μαμά για μένα είναι διαγραμμένη από τότε που ήμουν πέντε χρονών. Δεν την είπα ποτέ, δεν την χρησιμοποίησα ποτέ και δεν είναι μια λέξη που τη χρησιμοποιώ. Η απώλεια του πατέρα μου, όταν ήμουν 2 μηνών και της μητέρας μου όταν ήμουν 5 ετών, με έχει σημαδέψει. Μέχρι σήμερα έχω μια ανασφάλεια, της αποδοχής, ο άλλος με γουστάρει;».
Πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιογραφία κατά την περίοδο της χούντας, όταν προσλήφθηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Έθνος». Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1977, με την παρουσίαση της εκπομπής «Πρόσκληση στο στούντιο», στην ΕΡΤ.
Από τότε απέκτησε μεγάλη δημοφιλία, λόγω της πρωτοτυπίας που είχαν οι εκπομπές του. Συμμετείχε στην ψυχαγωγική εκπομπή «Σάββατο πρωί, Κυριακή βράδυ», το 1978, ενώ μαζί με τους δημοσιογράφους Γιάννη Δημαρά και Γιώργο Λιάνη παρουσίαζε στην ΥΕΝΕΔ την επιτυχημένη και πολυσυζητημένη εκπομπή της εποχής εκείνης «Ρεπόρτερς», το 1982, και μετέπειτα στην ΕΡΤ2.
Το 1993, μετά το άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης, έφυγε από την κρατική και πήγε στο Mega, όπου παρουσίαζε δύο τηλεοπτικές εκπομπές: το «60 λεπτά χωρίς μοντάζ» και το «Ρεπορτάζ στην ομίχλη», που συνέχισε το 1994 στον τότε ΣΚΑΪ και το 1995 στο Star, όπου παρέμεινε μέχρι το 1999. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε να παρουσιάζει για λίγο καιρό την ψυχαγωγική εκπομπή «Πρεμιέρα». Το 2000 πήγε στον ΑΝΤ1 και παρουσίαζε την ενημερωτική εκπομπή «9η Εντολή», ενώ τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στην κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα στην ΕΤ1, όπου παρουσίασε την ενημερωτική εκπομπή www.άνθρωποι.gr.
Το 2002 μετακινήθηκε στο Alter, όπου παρουσίαζε μέχρι το κλείσιμο του σταθμού τρεις ενημερωτικές εκπομπές: «Ο Αθέατος Κόσμος» (2002-2011), το «Χωρίς Μοντάζ ΙΙ» (2003-2004), και «Οι Πύλες του ανεξήγητου» (2004-2010).
Το 2011, με το κλείσιμο του Alter, έμεινε για λίγο χωρίς τηλεοπτική στέγη. Το 2013 εντάχθηκε στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού GR TV, όπου συνέχισε να παρουσιάζει τον «Αθέατο Κόσμο». Λίγο αργότερα πήγε στο Extra 3, με την ίδια εκπομπή.
Λίγο μετά, εντάχθηκε στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon TV, όπου παρέμεινε μέχρι το 2016, παρουσιάζοντας για λίγο καιρό το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού και δύο εκπομπές: για λίγους μήνες την ενημερωτική «Εξελίξεις» και την ψυχαγωγική «Όλοι οι καλοί χωράνε». Ταυτόχρονα, από το 2011 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Real News» και στον ενημερωτικό ιστότοπο Newsbomb, ενώ τα Σαββατοκύριακα παρουσίαζε ενημερωτική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8.
Οι περιπέτειες της υγείας του
Το 2009, ο Κώστας Χαρδαβέλλας αποκάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο, από τον οποίο κατάφερε να απαλλαγεί το 2010, ενώ είχε γράψει βιβλίο για τη μάχη του με την ασθένεια.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αφότου νόσησε με covid και μετά, η υγεία του επιδεινώθηκε με τη σύζυγό του Μαρία Παναγοπούλου να μιλά στην εκπομπή «Happy Day» όπου αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο γνωστός δημοσιογράφος.
«Τον τελευταίο καιρό ο Κώστας έχει χάσει τη φωνή του, μιλάει ψιθυριστά. Ξεκίνησε σαν μια απλή φαρυγγίτιδα, έτσι νομίζαμε, άρχισε να βραχνιάζει ξαφνικά μέχρι που έφτασε στο σημείο να σβήσει η φωνή του. Ανησυχήσαμε πάρα πολύ γιατί ο Κώστας είχε δώσει και μια δύσκολη μάχη με τον καρκίνο πριν από 15 χρόνια, συνεχίζουμε να κάνουμε πολλές εξετάσεις. Τελικά υπάρχει ένα θέμα στις φωνητικές του χορδές, το οποίο αντιμετωπίζεται, θέλει όμως πάρα πολλή προσπάθεια και αφωνία», είπε η Μαρία Παναγοπούλου.
«Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο στα ξαφνικά να βυθιστεί στη σιωπή. Κάνει θεραπείες, παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Ο Κώστας έχει πάντα αυτή την αγωνία μήπως ο κόσμος ταυτίζει την παλιά του περιπέτεια με αυτό που βιώνει τώρα. Δεν έχει καμία σχέση με την περιπέτεια της υγείας του», συμπλήρωσε η Μαρία Παναγοπούλου.
«Του λείπει πολύ η δουλειά, το να μπορεί να βγει έξω να επικοινωνήσει. Αυτή τη στιγμή είναι σαν θηρίο στο κλουβί. Πρέπει να κάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό θεραπειών, κάποιες ασκήσεις, παίρνει κάποια φάρμακα, ξεκουράζει τον λαιμό του. Τώρα ανακαλύπτει τη δύναμη της σιωπής…».
«Ο Κώστας για να συνεννοηθεί πρέπει να είναι πάντα κάποιος δίπλα του και αυτό του δημιουργεί φοβερό εκνευρισμό. Είμαστε 32 χρόνια μαζί και τον έχω ζήσει να παλεύει με τα θηρία. Ακόμη μια φορά έχω εκπλαγεί με τη δύναμη ψυχής αυτού του ανθρώπου. Ό,τι σου στέλνει ο θεός βρίσκεις τη δύναμη και το αντιμετωπίζεις», κατέληξε η Μαρία Παναγοπούλου.
Ο μεγάλος έρωτας με τη Μαρία Παναγοπούλου
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε παντρευτεί τρεις φορές, με τελευταία σύζυγο τη Μαρία Παναγοπούλου, με την οποία ήταν μαζί μέχρι τον θάνατό του. Είχαν παντρευτεί στις 26 Σεπτεμβρίου 1992, όταν ήταν έγκυος στον γιο τους, Κωνσταντίνο.
Μάλιστα, ο ίδιος είχε μιλήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για τους γάμους του σχολιάζοντας πως «και οι τρεις γυναίκες που παντρεύτηκα έμοιαζαν πολύ μαζί τους, είχαν και οι τρεις αυτό το μαμαδίστικο, είναι πιθανόν να ψάχνω την μητέρα μου ακόμα. Με την Μαρία είμαστε 30 χρόνια. Στους δύο πρώτους γάμους έφυγα σε 1,5 χρόνο και ο Παπαδόπουλος, ο Λιάνης και ο Δημαράς έβαζαν στοίχημα πόσο θα κρατήσει ο γάμος».
«Την περίοδο των “Ρεπόρτερς” νιώθαμε σαν… Βουγιουκλάκες, μας έκανε να λαλήσουμε»
Για τη θρυλική εκπομπή «Ρεπόρτερς» ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε πει πως «τρελάθηκα από την τηλεόραση. Στην εποχή των ”Ρεπόρτερς” η Αθήνα σχεδόν νέκρωνε για να βλέπουν την εκπομπή. Νιώθαμε σαν… Βουγιουκλάκες και μας έκανε για λίγο να λαλήσουμε. Kαι εγώ και ο Λιάνης και ο Δημαράς ήμασταν γυναικάδες, έπαιρναν ένα τσουβάλι γράμματα κάθε εβδομάδα και σε εμένα έστελναν 20».
Ενώ είχε δηλώσει πως σταμάτησε τις πολεμικές ανταποκρίσεις όταν γεννήθηκε ο γιος του Κωνσταντίνος σχολιάζοντας πως «είχα δει συναδέλφους να σκοτώνονται δίπλα μου, είχα κινδυνεύσει κι εγώ, από τύχη ζω».
Για την κόντρα με την Αγγελική Νικολούλη: «Δεν της φέρθηκα σκληρά, ένιωσα προδοσία»
Για την περίφημη κόντρα του με την Αγγελική Νικολούλη, ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε μιλήσει δημοσίως στον Alpha. «Μετά τον καρκίνο είδα αλλιώς τα πράγματα, είδα πόσο ανόητο είναι να τσακώνομαι με τη Νικολούλη για μια εκπομπή» είχε πει.
Όπως είχε διηγηθεί, δεν της είχε φερθεί σκληρά, αλλά είχε νιώσει προδοσία.
Σε άλλη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε πει για την κόντρα με τη Νικολούλη: «Ο καρκίνος με βοήθησε πάρα πολύ, με άλλαξε σαν άνθρωπο. Πήγα σε άλλη πίστα, ανέβηκα πιο πάνω από αυτό που είμαι. Γιατί τελικά έχω ζήσει δέκα ζωές και όχι μία. Δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά βρεθήκαμε κάποια στιγμή τυχαία και όχι με ραντεβού. Είμαστε τώρα φίλοι, την αγαπάω. Κάποια στιγμή βρεθήκαμε και είπαμε εντάξει, φτάνει, δεν έχει νόημα. Ξεκατινιαστήκαμε τότε και ήταν άσχημο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Χαρδαβέλλας.
Παραλίγο να πέσει θύμα βιασμού στην Τουρκία
Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε αποκαλύψει το 2015 μια απίστευτη περιπέτεια που έζησε ως μάχιμος ρεπόρτερ.
Αναφερόμενος σε αποστολή του στο Ιράν το 1979 με την πτώση του Σάχη, είχε πει πως κατά το πέρασμά του από την Τουρκία παραλίγο να πέσει θύμα βιασμού, αλλά γλίτωσε επειδή ήταν Έλληνας.
«Ήταν μια αποστολή στην Τεχεράνη το 1979. Την τελευταία νύχτα πριν μπω στο Ιράν ήμουν στην Τουρκία την πολύ άγρια, μέσα σε κάτι βουνά, τελείωνε η βενζίνη και δεν υπήρχε βενζινάδικο για να βάλω εκεί που ήμουν. Είδα ένα φως στο βάθος, πήγα εκεί. Ήταν μια παράγκα, ανοίγουν την πόρτα και είναι 15 αγριότουρκοι με μια σόμπα στη μέση και έψηναν κάτι κάστανα. Μπήκα εγώ μέσα σαν να είχα κατέβει από τον Άρη με ένα κόκκινο σκούφο, ένα τζάκετ με γούνες και γάντια. Αυτοί με ρωτούσαν τι είμαι, χωρίς να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δύο είχαν πάρει κάτι κάστανα για να μου τα προσφέρουν, αλλά χαϊδεύοντάς με κιόλας, και καταλάβαινα ότι πίσω από αυτό που μου λένε και με ρωτάνε έχουν μια τέτοια διάθεση. Και τότε θυμήθηκα πως ήμουν σε μια περιοχή Κούρδων, που οι Κούρδοι αγαπάνε πολύ τους Έλληνες και είπα τη λέξη ”Γιουνάν”. Και κατάλαβαν ότι είμαι Έλληνας. Η λέξη ”Έλληνας” λειτούργησε καταλυτικά σε αυτούς τους ανθρώπους».
Η τελευταία εμφάνιση πριν τη σιωπή
Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2024, κατά την έναρξη της φετινής χειμερινής τηλεοπτικής σεζόν, και την εκπομπή “Αντιπαραθέσεις”.
«Καλησπέρα σας, είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα, λέει η φίλη μου η Πρωτοψάλτη» είχε πει κατά την έναρξη της εκπομπής, εμφανώς ταλαιπωρημένος από το πρόβλημα υγείας, το οποίο αντιμετώπιζε τους προηγούμενους μήνες και το οποίο έπληξε τις φωνητικές του χορδές.
«Σε όλους εσάς που νιώθω την αγάπη σας θέλω να πω μερικές αλήθειες που πρέπει να τις ξέρετε. Όπως βλέπετε η φωνή μου δεν έχει ακόμα επιστρέψει, έρχεται σιγά σιγά, αποκαθίσταται.
Προσβλήθηκαν οι φωνητικές μου χορδές από δύο πολύ σημαντικές αρρώστιες, που με βρήκανε. Τις αντιμετώπισα, τις πάλεψα, νίκησα, είμαι εδώ. Απλά έχω αυτό το πρόβλημα της φωνής, που το παλεύω, θα ‘ρθει.
Ήταν ένα πολύ δύσκολο για μένα καλοκαίρι. Πολύ δύσκολο. Έδινα μία μάχη συνεχή με σκληρές αρρώστιες, με βαριά προβλήματα υγείας. Τα ξεπέρασα\
Μερικοί λένε “γιατί ρε Χαρδαβέλλα δεν κάθεσαι σπίτι σου, να ηρεμήσεις, να χαλαρώσεις, να γίνεις εντελώς καλά και μετά ξεκινάς τις εκπομπές”.
Η απάντησή μου είναι μία. Πιστεύω ότι η τηλεόραση δεν είναι μόνο για να ενημερώνει και να διασκεδάζει. Είναι και να δίνει κάποια μηνύματα. Το ότι είμαι εδώ αυτή τη στιγμή ενώ ακόμη δεν είμαι έτοιμος εντελώς, για να κάνω τηλεόραση, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους όσους πάσχουν ή δεν πάσχουν, αλλά είναι δίπλα από πάσχοντες:
Μην το βάζετε ποτέ κάτω. Μην κατεβάζετε ποτέ τα χέρια. Μην αποδέχεστε το πρόβλημα χωρίς να το παλέψετε. Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, που είναι η ψυχή. Η ψυχή μας. Βάλτε την ψυχή σας μπροστά στο πρόβλημα, παλέψτε το και θα κερδίσετε. Γι’ αυτό είμαι εδώ».