Α. Σαμαράς: Αύριο η επίσημη διαγραφή του από τη ΝΔ – Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον πρώην πρωθυπουργό
Αύριο Τρίτη 19/11 αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της γαλάζιας παράταξης, όπου θα εξετασθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από το κόμμα – Το παρασκήνιο της επίμαχης συνέντευξης που οδήγησε σε αποπομπή και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.
Τρεις ήταν οι “σταγόνες” που ξεχείλισαν το ποτήρι και επέφεραν την ολική ρήξη μεταξύ νυν και πρώην πρωθυπουργού, ήτοι Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά, με τις εξελίξεις το Σαββατοκύριακο να επικεντρώνονται, μετά από πολύ καιρό, γύρω από την γαλάζια κυβερνούσα παράταξη.
Οι τρεις αυτές “σταγόνες” συμπεριλαμβάνονταν στην επίμαχη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στο «Βήμα της Κυριακής», όπου εξέφρασε έντονες επικρίσεις για την κυβερνητική πολιτική σε θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά και την «woke» ατζέντα, πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Το “αλατοπίπερο” ήταν τα «χαριεντίσματα», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, «μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Ελληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου».
Το ταξίδι στις ΗΠΑ, οι νέες αιχμές και η επόμενη μέρα
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης και της ολικής ρήξης που επικυρώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αντώνης Σαμαράς ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, ένα ταξίδι που κύκλοι του κ. Σαμαρά, αναφέρουν πως ήταν προγραμματισμένο ήδη από καιρό.
Ωστόσο, χθες, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Νίκος Τσιούτσιας, παραβρισκόμενος στην τηλεόραση του MEGA στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» με τη Νατάσα Γιάμμαλη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για έναν νέο κομματικό σχηματισμό, εφόσον δεν έχει ειπωθεί κάτι από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά.
Όσο για το timing που επέλεξε ο κ. Σαμαράς για να παραχωρήσει τη συνέντευξη που πυροδότησε τη διαγραφή του, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «το ότι ήταν οξύς, είναι μια εκτίμηση των δημοσιογράφων. Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει και άλλες φορές συνέντευξη και ήταν πολύ πιο οξύς στην κριτική του προς την κυβέρνηση από τη συγκεκριμένη, αλλά δε διεγράφη ποτέ. Αν θέλετε τη δική μου εκτίμηση το μόνο καινούργιο που είπε, ήταν η πρόταση για την επιλογή του Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τίποτα άλλο καινούργιο δεν περιείχε η συγκεκριμένη συνέντευξη».
Σε ερώτηση για το αν περίμενε τη διαγραφή του, ο κ. Τσούτσιας υπογράμμισε πως «ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν δίνει μια συνέντευξη περιμένοντας κάτι. Αυτό φαίνεται πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι έκανε και πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ για το ενδεχόμενο να τον ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ, συμπλήρωσε πως «για να τον ακολουθήσουν που; Εγώ δεν είπα ότι θα κάνει νέο κόμμα και δεν θα πρέπει αυτό να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο κι αν ακόμα ήταν να τον ακολουθήσουν κάποιοι βουλευτές, αυτοί θα έπρεπε να διαγραφούν επίσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, επέστρεψε με νέες αιχμές, αυτή τη φορά με μία δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έκανε λόγω για «αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμία» από την πλευρά του πρωθυπουργού.
«Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι’ αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. […] Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, τα σενάρια που παίζουν μέχρι στιγμής για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού είναι είτε να περιοριστεί από τα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών σε υψηλών τόνων κριτική κατά της κυβέρνησης, είτε να ιδρύσει ένα νέο κόμμα.
Πολλοί είναι αυτοί πάντως που βλέπουν πιθανό το σενάριο της σύμπραξη δυνάμεων μεταξύ του Α. Σαμαρά και της «Φωνής Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, με τον Μεσσήνιο πολιτικό είτε να ηγείται του κόμματος, είτε να καταλαμβάνει μια τιμητική θέση και να αποτελεί σημείο αναφοράς μιας κίνησης που θα εκπροσωπεί τη Λαϊκή Δεξιά.
«Τέλος» στο ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές
Από το Μαξίμου, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποφασίσει την αποπομπή του κ. Σαμαρά ήδη από το πρωί του Σαββάτου 16/11, ωστόσο έδωσε χρόνο μέχρι να δει αναλυτικά τη συνέντευξη, ωστόσο το αίτημα της διαγραφής του πρώην δεν άργησε να έρθει.
Η επίσημη διαγραφή του κ. Σαμαρά αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τυπικά αύριο Τρίτη 19/11 μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος.
Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, όπως είναι ίσως και αναμενόμενο, δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι γραμμή θα ακολουθήσουν οι υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι αριθμούν άνω των δέκα, μεταξύ των οποίων οι Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Βλάσης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Χριστόδουλος Στεφανάδης και Χαράλαμπος Αθανασίου.
Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής η απάντηση στα ερωτήματα αυτά φαίνεται να είναι ξεκάθαρη, εφόσον δεν υπάρχει περίπτωση να καταθέσει κάποιος την παραίτησή του, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Τσούτσιας, σχολιάζοντας πως «για να τον ακολουθήσουν που; Εγώ δεν είπα ότι θα κάνει νέο κόμμα και δεν θα πρέπει αυτό να θεωρείται δεδομένο. Ωστόσο κι αν ακόμα ήταν να τον ακολουθήσουν κάποιοι βουλευτές, αυτοί θα έπρεπε να διαγραφούν επίσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως ακόμα και αν φαινομενικά δεν άνοιξε η κουβέντα για τον/την διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον να είναι πιο προσεκτικός για την επιλογή του ενώ η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως σε δύο μήνες.
Το βλέμμα στραμμένο στον Κ. Καραμανλή
Η στάση του κ. Καραμανλή και το πώς θα σχολιάσει την διαγραφή Σαμαρά, αποκτά βαρύνουσα σημασία. Μάλιστα ο κ. Καραμανλής θα είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου “Γιαβόλ”, που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 22 Νοεμβρίου.
Πάντως, ο κ. Καραμανλής, μέσω κύκλων του φρόντισε χθες πρίν ακόμα διαγραφεί ο κ. Σαμαράς απο τη ΝΔ, να κρατήσει αποστάσεις από τον ίδιο. Ο Μεσσήνιος πολιτικός πρότεινε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, αλλά από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ξεκαθαριζόταν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Μπορείς να διαβάσεις:
Ο Έλον Μασκ στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ – Αυτά είναι όλα τα ονόματα που “έπαιξαν”