5 πέτρινα χωριά για οικογενειακά Χριστούγεννα στην ελληνική ύπαιθρο
Γιορτινή απόδραση σε κάποιους από τους ωραιότερους και πιο γραφικούς οικισμούς της ορεινής Ελλάδας.
Οι γιορτές στους παραδοσιακούς οικισμούς που περιβάλλονται από τα πανέμορφα βουνά της Ελλάδας έχουν πάντα λίγο περισσότερη γοητεία. Τα όμορφα πέτρινα χωριά με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τις μικρές, αλλά τόσο ελκυστικές κεντρικές πλατείες με θέα στους καταπράσινους τριγύρω λόφους, τα μαγαζάκια που πωλούν χειροποίητα προϊόντα και οι μαγευτικές διαδρομές μέσα στη φύση για να φτάσουμε στους γειτονικούς οικισμούς, αποκτούν με τρόπο μαγικό μία απερίγραπτη θελκτικότητα, προκαλώντας στους επισκέπτες μία έλξη ακαταμάχητη.
Αν έχετε κι εσείς κατά νου να δραπετεύσετε σε κάποιο βουνό της Ελλάδας για να περάσετε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε έναν ρομαντικό, πέτρινο οικισμό γεμάτο εντυπωσιακά αρχοντικά πιστά στην ιστορική, τοπική αρχιτεκτονική, γεμάτο μικρά εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό, γεμάτο καφενεία με καλό ελληνικό καφέ στη χόβολη και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, γεμάτο τζάκια που καπνίζουν, ζεσταίνοντας υπέροχα τους παραδοσιακούς ξενώνες, τότε, ίσως, αυτή να είναι η τέλεια ευκαιρία για να επιλέξετε κάποιο από τα λιγότερα «προφανή» χωριά της χώρας μας.
Οικισμοί με ιστορία και μοναδική γαστρονομική παράδοση που αποτελούν προορισμούς με απόλυτη εγγύτητα στην πανέμορφη, ορεινή φύση της χώρας μας είναι πραγματικά αυτό που χρειαζόμαστε για μία γιορτινή απόδραση στην πιο αυθεντική πλευρά της ελληνικής επαρχίας. Σε χωριά γεμάτα πέτρινους ξενώνες με τζάκια που καπνίζουν, πλακόστρωτες πλατείες με θέα στο δάσος και εκπληκτικές γωνιές για να αράξουμε με τις ώρες παρέα με ένα σπιτικό γλυκό και έναν ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη.
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Στο εντυπωσιακό υψόμετρο των 1200 μέτρων, στο όρος Καϊμακτσαλάν, ένα χωριό με πολύ ξεχωριστή ιστορία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας.
Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Kαϊμακτσαλάν, εκεί όπου, μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια, επισκέπτες από κάθε γωνιά της Μακεδονίας κάνουν στάση για ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στα exreme sports ή στη χαλάρωση δίπλα σε ένα ατμοσφαιρικό τζάκι. Η ιστορία του χωριού φορτισμένη πάντα με τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος, αφού το χωριό είχε εγκαταλειφθεί πλήρως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μετά από μία σειρά σεισμικών δονήσεων που έκριναν το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων κτηρίων και των σπιτιών ακατάλληλα. Τότε οι, έτσι κι αλλιώς, λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι προχώρησαν νοτιοανατολικά και ίδρυσαν σε υψόμετρο 750 μέτρων τον νέο Άγιο Αθανάσιο, που έγινε μέσα στα χρόνια το καινούργιο τους σπιτικό.
Ωστόσο η γραφικότητα και η ομορφιά του Παλαιού Άγιου Αθανάσιου συνέχισε να αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες και έτσι, περίπου 10 χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο «Παραδοσιακό Οικισμό». Αυτή η απόφαση έδωσε νέα πνοή στο εγκαταλελειμμένο χωριό, με σημαντικές αναπαλαιώσεις πανέμορφων κτηρίων, πολλά από τα οποία μετατράπηκαν σε ξενώνες, αλλά και την κατασκευή νέων κατοικιών που ακολούθησαν πιστά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου.
Ελληνικό, Αρκαδία
Αν σε μία έντονα τουριστική περίοδο, όπως είναι οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εξακολουθείτε να αποζητάτε λίγη απομόνωση και ηρεμία τότε δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε σε ένα από τα ωραιότερα, γραφικότερα και, την ίδια στιγμή, πιο low profile χωριά της ορεινής Αρκαδίας.
Ανάμεσα από τη Στεμνίτσα και την Καρύταινα και αρκετά κοντά στα ιστορικά και εμβληματικά χωριά της Δημητσάνας και της Βυτίνας, θα συναντήσετε τον οικισμό του Ελληνικού που μοιάζει βγαλμένος από σκηνικό ταινίας. Γεμάτο πέτρινα αρχοντικά και πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια το Ελληνικό βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μέτρων και προσφέρεται για ειδυλλιακούς γραφικούς περιπάτους μέσα στη φύση όλες τις εποχές του χρόνου, για χαλαρή συναναστροφή με τους ντόπιους στα μικρά καφενεδάκια και για ημέρες απόλυτης χαλάρωσης και ησυχίας.
Σήμα κατατεθέν του χωριού το σχολείο που χρονολογείται πίσω στο 1932, όπως και ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του Προφήτη Ηλία. Mία ανάσα μακριά, το φαράγγι του Λούσιου όπου μπορείτε να απολαύσετε μαγευτικές πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε αρχάριους που θέλουν να πάρουν απλά μία γεύση από το hiking στην καρδιά της φύσης, όσο και για τους έμπειρους που είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την πεζοπορία.
Εδώ μην περιμένετε γεύματα σε εστιατόρια με πολύ κόσμο και ειδικά διαμορφωμένα γιορτινά μενού, ούτε μπαράκια με κοσμοσυρροή και δυνατή μουσική. Αλλά θα έχετε πάντα την ευκαιρία να ταξιδέψετε μέχρι την Αρχαία Γόρτυνα για να δείτε τα θεμέλια του ιερού του Ασκληπιού ή για να τολμήσετε μία βουτιά στα ξακουστά ιαματικά λουτρά της περιοχής, τα οποία μπορούν στις μέρες μας να φιλοξενήσουν μέχρι και 30 ασθενείς.
Αν θέλετε να μείνετε σε πέτρινα δωμάτια με τζάκι (κάποια έχουν και υδρομασάζ) ρίξτε μία ματιά στον ξενώνα Elafos Spa Hotel ή στο Gortys Guesthouse, ενώ για τα καλύτερα μαγειρευτά θα πάτε στην ταβέρνα Γεωργαντάς, ακριβώς στην καρδιά του χωριού. Κι αν έχετε όρεξη για λίγο παραπάνω γιορτινό κοσμοπολιτισμό τότε δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε για τα πανέμορφα γύρω χωριά που σφύζουν από ζωή και κόσμο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Κορυσχάδες, Ευρυτανία
Είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής του Καρπενησίου από όπου απέχει μόλις 5 χλμ., στο δρόμο προς τον Προυσό. Είναι χτισμένο περίπου στα 1000 μ. υψόμετρο με τα μεγαλοπρεπή βουνά της περιοχής να το αγκαλιάζουν με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές τους και τα κρυστάλλινα νερά να τρέχουν παντού. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη Κόρυς, που σημαίνει περικεφαλαία, διότι στην αρχαιότητα εκεί υπήρχε μετάλλιο από το οποίο έφτιαχναν πολεμικά εργαλεία.
Το χωριό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης διότι εκεί πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα. Εδώ, λειτούργησε και η πρώτη «Κυβέρνηση του Βουνού» που σύστησε το ΕΑΜ της εποχής. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης όπου στεγάζονται όλες οι εργασίες του τότε Εθνικού Συμβουλίου.
Καλαρρύτες, Τζουμέρκα
Σε μία συγκλονιστική τοποθεσία, στις πλαγιές των βόρειων Τζουμέρκων, θα συναντήσετε το χωριό Καλαρρύτες να ξεχωρίζει με τα πέτρινα σοκάκια του και τα πέτρινα κτίσματα του σε υψόμετρο 1.120 μέτρων πάνω από μία απότομη χαράδρα μέσα στην οποία κυλούν τα νερά του Καλαρρύτικου ποταμού. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη χαράδρα χωρίζει τον οικισμό Καλαρρύτες από το διπλανό χωριό, το εξίσου γραφικό Συρράκο, στο μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας μία μαγευτική διαδρομή μέσα από την ανέγγιχτη, άγρια φύση των Τζουμέρκων.
Το μονοπάτι που συνδέει τα δύο χωριά ξεκινά από τους Καλαρρύτες και κατηφορίζει στη χαράδρα, φτάνοντας από τα 1.120 μέτρα στα 900 μέτρα υψόμετρο. Και στη συνέχεια ανηφορίζει πάλι για να καταλήξει στο Συρράκο, στα 1.200 μέτρα. Μία διαδρομή που αν αντέξετε να κάνετε θα σας μείνει αξέχαστη για όλη σας τη ζωή.
Ζαγορά, Πήλιο
Προσπερνάμε τα κοντινά στον Βόλο χωριά, την Πορταριά και τη Μακρινίτσα, αφήνουμε τον Παγασητικό, διασχίζουμε το βουνό και πάμε να συναντήσουμε τη θέα του Αιγαίου Πελάγους ανεβασμένοι στον παραδοσιακό οικισμό της Ζαγοράς.
Η ιστορία του χωριού αρχίζει από πολύ παλιά και στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα ακόμα από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Από τον 16ο αιώνα και μετά άρχισε να αναπτύσσεται εμπορικά και οικονομικά με την παραγωγή μεταξιού αλλά και με εμπορικό στόλο. Η ανάπτυξη έφερε και την εκπαίδευση και το 1702 ιδρύθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου το «Ελληνοσχολείο», όπου διδάσκονταν μαθήματα Γυμνασίου αλλά και Ακαδημίας. Εδώ σπούδασαν ο Ρήγας Φεραίος, ο Άνθιμος Γαζής και άλλες επιφανείς προσωπικότητες. Λειτουργούσε σαν λαϊκό μουσείο και έχει φιλοξενήσει εκθέσεις, αλλά προς το παρόν θα το πετύχετε κλειστό.
Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1762, είναι ανοιχτή για το κοινό και βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Την ένδοξη ιστορία της Ζαγοράς μαρτυρούν και τα αρχοντικά πέτρινα σπίτια, καλοδιατηρημένα και επιβλητικά.
Περπατήστε στα λιθόστρωτα δρομάκια που διασχίζουν το χωριό προς όλες τις κατευθύνσεις. Επόμενη στάση ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά ταψιού και σπιτικά λικέρ. Μη χάσετε το γλυκό κουταλιού φιρίκι. Το μήλο είναι σήμα κατατεθέν του χωριού και εδώ παράγονται τα περίφημα μήλα Ζαγορίν που είναι τραγανά, όλο χυμούς και αρώματα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς λειτουργεί από το 1916 και τα μήλα Ζαγοράς είναι προϊόντα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Αν κάνετε τη διαδρομή από τη Ζαγορά μέχρι τη θάλασσα και το χωριό Χορευτό, θα δείτε δεξιά και αριστερά του δρόμου αμέτρητες μηλιές.
ΠΗΓΗ TRAVEL.GR
Μπορείς να διαβάσεις:
Φλωρεντία on a budget – Ανακαλύπτοντας την πρωτεύουσα της Τοσκάνης χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα